P.Lungerin jousiammunta filosofia


Haaste

Jousiammunta on haaste jokaiselle yksilölle joka sen piiriin on lähtenyt. Se ei ole ainoastaan urheilulaji niille, joilla on siihen luontaista kykyä tai niille jotka ovat päättäneet harjoittelemalla tulla mestareiksi. Se on henkilökohtainen haaste jokaiselle joka jouseen tarttuu ikään, sukupuoleen, tasoon, päämääriin ja tavoitteisiin katsomatta. Kuinka hyvä olen tänään? Kykenenkö parantamaan eilisestä? Pysynkö tässä kilpailussa kasassa loppuun asti?

Mental Game

Sinulla voi olla parhaat, kalleimmat välineet mitä kaupasta saa. Sinulla voi olla mahtava yleis- ja lihaskunto. Ne eivät auta Sinua kuitenkaan eteenpäin, jos ajatuksesi ja suhtautumistapasi eivät ole oikealla tiellä. Uskon vakaasti että kokonaisuudesta välineiden osuus on 5% luokkaa. Fyysinen kokonaisuus ratkaisee 25% ja loput 70% on kiinni sieltä korvien välistä.
Jousiammunta on laji jossa ei ole sijaa negatiivisille persoonille. Tällaisia olen tavannut kilpakentillä aina silloin tällöin, mutta jostain syystä harrastaminen on jäänyt sangen lyhytaikaiseksi.

Ammuntatekniikka

Vaikka olenkin "hengen pelin" puolestapuhuja, en halua aliarvioida missään suhteessa hyvän ammuntatekniikan tärkeyttä. On ensiarvoisen tärkeää opetella puhdas, yksinkertainen ammuntatekniikka joka on helposti toistettavissa kaikissa olosuhteissa. Puhdas ammuntatekniikka on suhteellisen helppoa opetella varsinkin jos löytyy asiansa osaava opettaja. Sen toimimaan saattaminen tuokin sitten sen ensimmäisen vaikeuden, kun meidän pitäisi olla mestareita hetkessä. Ampuja yleensä kyllästyy niin tärkeään perusharjoitteluun ennemmin tai myöhemmin ja alkaa miettiä mahdollisia oikopolkuja mestariksi. Yleensä ensimmäinen miina johon astutaan on välineet. Alkaa kokeilemisen ja ostamisen kierre. Tulokset eivät kuitenkaan nouse halutulla tavalla.
Asiantuntijat ovat joskus sanoneet ,että vie n.8 vuotta tehdä vasta-alkajasta olympiatason ampuja, edellyttäen että harjoittelu on valvottua ja systemaattista. Jousiammunnan vaikein asia on osata pitää yksinkertainen ammuntatekniikka tarpeeksi yksinkertaisena. Malttia!

Välineet

Jousiampujan tulee ehdottomasti voida luottaa omiin välineisiinsä. Välineet ovat lisäksi ainoa asia johon yksilö voi vaikuttaa 100%:sti. Välineidensä suhteen kannattaa miettiä, mitä ammunnaltaan haluaa ja mihin kannattaa sijoittaa. Totuus kuitenkin myös jousiammuntavälineissä on, että sitä saa mistä maksaa!
Välineistä saat lukea lisää täältä!

Kilpaileminen

Jos jousiammunta on kuin hyvä ruoka, kilpaileminen on kuin sen yhteydessä nautittu vuosikertaviini. Ne jousiammunnan hohtohetket, jolloin arvokisamitalia pujotetaan ampujan kaulaan ovat harvassa. Jos kilpailemaan lähtee vain toisten voittaminen mielessään, on oman filosofiani mukaan jo hävinnyt kilpailun . Kilpailussa ei ainoa voittaja ole se, joka ampuu parhaan tuloksen. Voittaja on myös se, joka on saavuttanut kulloinkin oman tavoitteensa - mikä se sitten lieneekin. Tuloksen ampuminen, itsensä hallitseminen kilpailupaineessa, tietyn sijoituksen saavuttaminen, sosiaalinen kanssakäyminen ym. Häviäjä on ainoastaan se, joka uhraa kaiken vain voittaakseen!

 

7 kohtaa menestykseen